Pomysły, inspiracje DIY

Wino jako prezent

Kiedy idziemy z wizytą – wino do kolacji.

Każda okazja do podarowania komuś prezentu to radość zarówno dla obdarowanego jak i dla osoby dającej prezent. Okazje mogą być różne. Ślub, imieniny, urodziny, czyli najbardziej popularne, ale także przeróżne wydarzenie z życia człowieka, które świętujemy mniej lub bardziej hucznie. Prezent można podarować bez żadnej okazji. Jeśli kogoś kochamy, szanujemy, jeśli chcemy podziękować za okazaną nam dobroć i pomoc.

Od wieków gustownym prezentem jest wino. Kiedy idziemy na kolacje do znajomych, często zanosimy butelkę wina. Jest to bardzo miły gest dla gospodarzy. Wyraża nasze podziękowanie za zaproszenie. A często jest dodatkiem do posiłku. Dobre wino, odpowiednio dobrane do serwowanych dań, zarówno podkreśli walory smakowe jak i ułatwi późniejsze trawienie.

Więc zanosimy wino na proszona kolację. Jakie wino? Z pewnością musimy starannie wybrać odpowiednie. Jeśli znamy gusta gospodarzy to nie będzie z tym większego problemu. Kupimy dokładnie to co lubi i będzie bezpiecznie. A co jeśli nie znamy gustów zapraszających nas znajomych? Może będziemy wiedzieli jakie potrawy będą serwowane?

Jeśli wiemy co gospodarze podadzą do jedzenia to już połowa sukcesu. Do wyboru mamy trzy rodzaje wina jeśli chodzi o kolor : czerwone, białe i różowe. Do tego są jeszcze słodkie, półsłodkie i wytrawne. Można się pogubić. Warto zapytać w sklepie jakie wino do czego pasuje.

Koszyk na wino
Koszyki do pakowania wina w Art Verde

Jakie wino do czego?

  1. Do przystawek – lekkie, białe, schłodzone wino. Jednak do przystawek zimnych, przyprawionych octem winnym, najlepiej pasuje wino czerwone lub białe musujące.
  2. Do makaronów lub innych dań serwowanych jako pierwsze ciepłe, pasują lekkie wina wytrawne. Do makaronów z mięsem i pomidorami zaleca się wino czerwone albo różowe. Do risotto lub białej pasty, przyprawionych oliwą lub masłem można podać wino białe.
  3. Do ryb podaje się, według starej zasady, wino białe. Do popularnej w Polsce ryby smażonej najlepiej pasuje schłodzone, białe wino (najlepiej kilkuletnie). Jednak możliwe są odstępstwa od tej zasady. Na przykład gęstą zupę rybną lub pikantną rybę można podać z lekkim, czerwonym winem.
  4. Do kurczaka i dań z drobiu pasuje najlepiej białe wino albo czerwone, tylko lekkie! Jednak kurczaka z rożna podawaj koniecznie z winem czerwonym.
  5. Do mięs czerwonych i dań mięsnych pasują różne wina, w zależności od gatunku mięsa.
  6. Do mięs cielęciny i innych, delikatnych dań mięsnych pasują lekkie, młode wina czerwone, a także musujące wina różowe.
  7. Do mięs smażonych powinno się podawać mocniejsze wina czerwone, w nieco niższej temperaturze.
  8. Do pieczeni zaleca się wina czerwone, wytrawne, starsze, podawane w temperaturze pokojowej.
  9. Do serów podajemy wina według tej samej zasady, co do mięs, czyli do łagodnego sera – łagodne, białe wino, ale do pikantnych gatunków może być czerwone, wytrawne.
  10. Do deserów, jako potraw serwowanych na końcu posiłku, podaje się już mocniejsze, słodkie lub półsłodkie wina białe lub czerwone albo likier.

A więc uzbrojeni w te wiedzę możemy już pozwolić sobie na samodzielny wybór wina.

A co jeśli kompletnie nie wiemy co będziemy jedli, lub idziemy po prostu w odwiedziny, a nie chcemy iść z pustymi rekami?
Kupmy jakiekolwiek wino dobrego gatunku. Zapakujmy je oryginalnie w pudełko albo specjalny koszyk do wina. Na pewno będzie to miła i elegancka niespodzianka.

 

Uniwersalne wina:

Corvina Veronese Castelforte – łagodne włoskie wino, nie spotkałam osoby, której by nie smakowało –

Ca’barone  Cabernet delle Venezie – włoski Cabernet Sauvignon z drobnym dodatkiem Merlot, wytrawne wino o słodkich aromatach, wspaniała prezencja – ciężka butelka i piękna złota etykieta –

Koden Luis Alegre – hiszpańskie, klasyczne, dobre  Tempranillo z regionu Rioja. Nazwa wina pochodzi z języka Azteków i oznacza okres, w którym kobieta jest dojrzała i najpiękniej rozkwita

Valpolicella Ripasso Castelforte – klasyk wśród win włoskich. Produkowane jedynie w okolicach miejscowości Valpoicella według  starożytnej metody –

 

Oryginalne wina:

Chardonnay&Weisser Burgunder Peth-Wetz – niemiecki biały kupaż o bogatych, intensywnych,  słodko-pikantnych aromaty. Wspaniały kompan do wielu potraw, również do serów

Nehrer Blaufrankisch – pieprzny i owocowy smak. Jeden z najpopularniejszych szczepów w Austrii, ale za to mało popularny w Polsce. Wino austriackie będzie na pewno jednym z nielicznych wśród prezentów –

Old vines Expression – dominuje tu szczep Monastrell, mało znany na polskim rynku. Mocne w aromatach wino, wzbudza zazwyczaj skrajne emocje – albo je ktoś pokocha, ale zupełnie przeciwnie

Gruner Veltliner Federspiel Terrassen – piękny, oryginalny kształt butelki. Wino z najlepszego regionu Austrii, pod względem win białych, z małej rodzinnej winnicy. Dominują w nim tropikalne aromaty z lekko pikantnym zakończeniem –

Podobne wpisy

Leave a Comment

%d bloggers like this: